Hållbarhet

Vi bli ofta ödmjuka när vi går i vår gamla  äppellund och ser på träden som någon planterade där för 50-100 år sedan, när vi går upp längs bäcken och ser de vackra stenläggningarna med kalksten som är byggt upp på sidan och ser hur vattnet i bäcken forsar över de nedslipta stenarna som någon försiktigt har lagt ner där åratals innan vi ens var påtänkta. Vi hör berättelser av grannar om livet här på gården eller kommer över dokument av de som har levt här innan oss. Då känner vi oss så lyckligt lottade att det just nu är vi som får föra berättelsen om denna vackra platts vidare, om än bara en liten stund i den stora bilden. Vår önskan är att kommande generationer kan se tillbaka på det arbetet vi har lagt ner här och förstå att vi gjorde det med en helhet i tanke och med en önskan om att utveckla, men bevara platsen som en liten pärla för framtiden.

Djur

Som en del i vårt helhetstänk har vi också i omgångar testat ut olika djur som kan hjälpa oss i vårat arbete på gården. I nuläget har vi en trogen skara ankor som har varit till väldig stor nytta för att bekämpa skadedjur i grönsaksodlingen så som sniglar. De patrullerar gården och vi har märkt en stor minskning av skadeangrepp på våra grönsaker efter vi fick dom. Vi har också höns som pickar, och ätet dagen lång ute. Som bonus får vi näringsrik gödsel som vi kan använda oss av i odlingarna.
Våra flitigaste medarbetare är våra bin. Vi har nu ett antal kupor runt om på gården och vi kan utan tvekan säga att det har varit väldigt gynnsamt för pollineringen. Vi provar också lägga tillrätta så att humlor och andra insekter skall trivas hos oss.

att spela på lag med naturen

odling

Något av det viktigaste för oss när det kommer till vårt odlande och gårdsarbete är att spela på lag med naturen. Se för dig en gammal uppvuxen skog, vad ser du? Ser du endast en stors träd, eller är det många? Finns det träd, buskar och växter i olika åldrar och storlekar? Ja, det är i alla fall så vi ser för oss en skog. Det är denna principen vi har försökt bygga vidare på i våra odlingar. Vi har en stor variation av fruktträd och bärbuskar, med båda äpplen, plommon, körsbär, bigarråer, nötträd, vinbär, björnbär, krusbär, vindruvor,  “ vanliga” lövträd och barrträd m.fl. Allt för att skapa en varierad miljö där insekter och fåglar kan trivats, samtidigt som vi stärker upp träden och buskarna då vi undviker monokultur och som i sin tur kan göra träden mer utsatta för sjukdomar och angrepp. 

Vi har områden där vi regelbundet håller det nerklippt, speciellt där vi har fruktträd, detta minskar angrepp av sork som i sin tur äter upp rötterna på träden, men också områden där vildblommor och annat får växa till glädje för våra pollinatörer och insekter. Vår bevattningsdamm där vi sparar vatten under våren, så att vi har vatten till torra sommardagar, har blivit till ett myldrande djurliv med ödlor, trollsländor, grodor, och massa annat roligt. Den är också en lekplats för våra ankor, vattenfat och bad för vilda fåglar och lugnande att se på för våra gäster och en ministrand för våra barn. Här har vi också ett litet fikastopp för fåglarna från hornborgarsjön. I alla fall är det vad de tror i det de snappar en och annan guldfisk / koi.

Närodlat och Ekologisk

Vi vet att gården har varit driven ekologiskt sedan 80- talet och det är en tradition som vi stolt för vidare. Vi använder inga bekämpningsmedel i våra odlingar och vi använder heller inga stora maskiner. Allt av förarbete, plantering, underhåll och skörd sker i allra största del för hand. Vi är övertygade om att odla småskaligt ekologisk odlad frukt bär och grönsaker inte bara ger bättre, smakrikare och nyttigare mat, men också är mer hållbart för vår natur och alla våra vänner i den.  

Normalt sätt  när man köper en vara, oavsett vad så är chansen för att den har blivit fraktad land och rike runt innan den kom till butiken rätt stor. Troligtvis har den även blivit producerad på andra sidan av klotet innan den kom till dig. Det samma gäller mycket av vår mat. Därför tycker vi det är extra roligt att kunna erbjuda ett mer hållbart alternativ. Produkterna du hittar på våra hyllor är till allra största del gjord av råvaror som vi har odlat på vår gård. Det vill säga att resvägen bara är ett par hundra meter, eller mindre. Vi odlar, förädlar och säljer (till mestadels) allt här på platts. Det ger extremt kortrest mat.

Det är ockskå viktigt för oss att ta vara på allt vi odlar och producerar och att inget går till spillo. Vi provar vara så kreativa som möjligt båda med rena produkter, så att vi får ut massa olika roliga produkt av samma gröda, men också ta tillvara på biprodukter. Till exempel får vi massa äppelkross rester över efter mustningen, det komposterar vi ihop med löv, restavfall,  grenar och sågspån som ger en mullrik kompost som myllrar med mask. Den kan vi i sin tur använda på odlingarna för att få naturlig näringsrik jord till växterna, då det är viktig att ge tillbaka till jorden, inte bara ta om man önskar att ha ett odlingssystem som skall funka i generationer framöver.

Musteri

En viktig del i vår verksamhet där vi känner att vi kan göra en liten skillnad är vårat musteri. Det kanske verkar enkelt i sig själv, men det gör att vi kan ta tillvara på vad vi producerar och förädla det så att det kan njutas i ett par år fram i tiden. Vi tycker det är så roligt att kunna ta fram naturliga och lokalproducerade alternativ till vardagsdryck, men också till festligare anledningar. 

Varför gå på ica och köpa medelgod äppeljuice från koncentrat där äpplena är odlade på andra sidan av klotet när man har ett gammalt stort äppelträd i trädgården som bara bognar av frukt som man kör till tippen? Speciellt när priset på hemmustade äpplen nästan är den samma som i butik. Ja den frågan har flera och flera av våra musterikunder börjat ställa sig. Som flera har sagt så är det nästan beroendeframkallande när man har börjat musta och vet hur gott det är, då kan man inte se på alla äpplena som bara faller till backen. Att kunna hjälpa folk att ta hand om sin frukt har så många fördelar, inte bara utnyttjar vi de naturresurser som annars skulle gått till spillo, men man får en mer näringsrik, smakrik och godare dryck som inte har behövt fraktas långa vägar innan det hamnar på bordet. Och som alla våra kunder kan bevittna, så smakar ens egen must, från sina egna äpplen utan tvekan bäst i hela värden! 

Gårdsbutik & fik

I vår gårdsbutik hittar du i huvudsak bara hemodlade och hemproducerade varor och i de fall vi inte har möjlighet att odla allt själva använder vi oss i stor del av lokala samarbeten med våra kollegor för att hitta närodlade råvaror, där det är möjligt. Vi brinner verkligen för en god smakupplevelse och att utveckla så många olika sorters produkter som möjligt med de råvaror som finn tillgängliga just då.

I fiket använder vi oss också av lokalproducerat ekologisk mjöl från Marcusgården i Grästorp, vi använder oss av bär, frukt och grönsaker som är i säsong. Allt fik görs av oss, så du hittar inga onödiga konserveringsmedel och vi vet alltid vad vi har i bakverken. For hembakat på bra ingredienser, det känns på smaken! 

När vi öppnade gårdsbutiken och fiket var vårt mål att detta skulle bli en platts där folk skulle kunde komma ut från staden och njuta lite av lantlivet och lugnet – och det har det blivit. I tillägg är vi så glada för att det har blivit en liten samlingspungt för lokala också. Vi blir så glada när grannar och folk i närområdet tar med sig vänner och familj till oss, det betyder så mycket. Vi är så glada for att kunna vara en liten bricka i en levande landsbygd.


 

Alekärr ekkolgiska gård

är stolta medlemmar av Hållbarhetsklivet